Χρήσιμες οδηγίες από τον προπονητή Χρήστο Καλογερόπουλο

Eυχαριστούμε πολύ τον προπονητή Χρήστο Καλογερόπουλο για αυτές τις χρήσιμες οδηγίες. Πρέπει όλοι οι παίκτες της Γέρας μας να τις κοιτάξουν
Coach, τι να κάνω για να παίρνω σωστές αποφάσεις στον αγώνα ;
Κι όμως υπάρχει απάντηση σε αυτό το δύσκολο ερώτημα …
Σίγουρα ένα από τα δεδομένα που ξεχωρίζουν τους καλούς από τους μέτριους παίκτες και τους μεγάλους από τους καλούς παίκτες είναι η ικανότητα τους να παίρνουν σωστές αποφάσεις στην διάρκεια ενός αγώνα.
Όπως μαθαίνουμε τα βασικά στο μπάσκετ, έτσι πρέπει να ξέρουμε να παίρνουμε και σωστές αποφάσεις. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη συνταγή για όλες τις περιπτώσεις, όμως υπάρχουν αρχές που μπορούμε να ακολουθήσουμε.
Γενικά 5 είναι οι Αρχές που πρέπει να εφαρμόζουμε.

ΑΡΧΗ ΠΡΩΤΗ
Πρέπει να Καταλάβεις Απόλυτα την Επιθετική και Αμυντική Φιλοσοφία του Coach
Για Παράδειγμα έχεις πάρει ένα αμυντικό ριμπάουντ , βάζεις το κεφάλι κάτω κάνεις τέσσερις δυνατές προωθητικές τρίπλες και σηκώνεσαι και σουτάρεις ένα τρίποντο χωρίς πίεση, χωρίς να λαμβάνεις υπόψη σου ότι κανένας δεν έχει φτάσει ακόμα στο αντίπαλο καλάθι για να διεκδικήσει ένα επιθετικό ριμπάουντ.
Αυτή λοιπόν είναι μια σωστή ή λάθος απόφαση ;
Αυτό λοιπόν εξαρτάται από την φιλοσοφία του προπονητή σου, γνωρίζοντας τι θεωρεί σωστό ο προπονητής σου και πως αντιμετωπίζει τέτοιες περιπτώσεις. Στην προπόνηση θα καταλάβεις τι θέλει σε παρόμοιες περιπτώσεις. Μην ξεχνάς ότι οι φάσεις του αγώνα, περνάνε πάρα πολλές φορές από την προπόνηση αρκεί να είσαι εκεί και να προσέχεις. Αυτό θα βοηθήσει την σωστή απόφαση, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα.

ΑΡΧΗ ΔΕΥΤΕΡΗ
Πρέπει να Καταλάβεις τον Προσωπικό σου Ρόλο στην Ομάδα
Εάν για παράδειγμα σου δίνεται χρόνος συμμετοχής επειδή είσαι ένας καλός αμυντικός και εσύ προσπαθείς να σκοράρεις κάθε φορά που πιάνεις την μπάλα, ο προπονητής σου και οι συμπαίκτες σου θα αρχίσουν να αμφιβάλλουν για τις αποφάσεις σου ή εάν είσαι ο point guard (PG) της ομάδας και επιλέγεις να τρέξεις το γήπεδο την στιγμή που ο ψηλός παίκτης έχει κατοχή μπάλας και δυσκολεύεται να την προωθήσει, όλοι στο γήπεδο θα αρχίσουν να αναρωτιούνται για την νοημοσύνη σου και τις αποφάσεις σου. Δηλαδή πρέπει να καταλαβαίνεις και να αποδέχεσαι πάντα τον ρόλο σου στην ομάδα, και να προσπαθείς να αξιοποιείς τα δυνατά σου σημεία.

ΑΡΧΗ ΤΡΙΤΗ
Πρέπει να Βελτιώνεις Συνέχεια τις Ικανότητες σου
Κάποιες φορές κακές αποφάσεις φαίνεται να λαμβάνονται διότι ενώ ένας παίκτης γνωρίζει τι πρέπει να κάνει, η θέση του στο γήπεδο τον διευκολύνει να το κάνει, έχει την έγκριση του προπονητή του να το κάνει, αλλά τελικά δεν το κάνει σωστά. Για παράδειγμα, εάν κάνεις ένα drive προς το καλάθι και μόλις αρχίζει να προσαρμόζεται η άμυνα πάνω σου προτιμήσεις να πασάρεις την μπάλα στον συμπαίκτη σου για ένα ελεύθερο σουτ τριών πόντων, όλοι θα σκεφτούν (ή θα πούνε), «πόσο έξυπνος και ομαδικός παίκτης είναι». Εάν όμως η πάσα δεν γίνει σωστά και την κλέψουνε ή δεν μπορέσει να την πιάσει ο συμπαίκτη σου, τότε όλοι θα φωνάζουνε, παρότι θα έχεις πάρει μια σωστή απόφαση.

ΑΡΧΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
Πάντα να Προπονείσαι και να Δουλεύεις σε Ρυθμό Αγώνα
Δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί παίκτες, αλλά και ομάδες, που έχουν ένα χαλαρό ρυθμό προπόνησης. Σε αυτές τις χαλαρού ρυθμού προπονήσεις οι αποφάσεις φαίνεται να λειτουργούν μια χαρά και όλα βγαίνουν φυσιολογικά. Όμως όταν έρθει η ώρα του αγώνα, η ταχύτητα της εκτέλεσης αλλά και του αντίπαλου αλλάζει δραματικά, οπότε όλα είναι διαφορετικά. Πάσες που φαινόντουσαν εύκολες στην χαλαρή προπόνηση, τώρα στον αγώνα τις κλέβει ο αντίπαλος. Η πιο αργή μετακίνηση στην weak side στην άμυνα, θα προκαλέσει ένα εύκολο καλάθι για τον αντίπαλο κάτι που δεν γινότανε στην αργή προπόνηση. Επίσης ένα χαλαρό passing game δεν θα σε φέρει σχεδόν ποτέ σε πλεονέκτημα σουτ καθόσον τα close out θα σε προλαβαίνουν, κάτι που φυσικά σε μια χαλαρή προπόνηση δεν γινότανε και μπορούσες να σουτάρεις με ευκολία. Όλα αυτά λοιπόν που θα ήταν σωστές αποφάσεις τώρα φαίνονται προβληματικές έως κακές επιλογές. Εάν λοιπόν θέλεις να παίρνεις σωστές αποφάσεις και αυτές να βγαίνουν και στο παιχνίδι, τότε θα πρέπει να προπονείσαι πάντα σε ρυθμό αγώνα.

ΑΡΧΗ ΠΕΜΠΤΗ
Συγκεντρώσου στην Επόμενη Φάση
Αυτή ίσως να είναι η δυσκολότερη από όλες τις αρχές, για να βάλλει κάποιος στο παιχνίδι του. Όμως μπορεί να επηρεάσει πάρα πολύ την φήμη του, τον χρόνο συμμετοχής του αλλά και όλη την μπασκετική του καριέρα. Όλοι γνωρίζουμε ότι όταν κάποιος παίκτης πάρει μια λάθος απόφαση ή κάνει ένα λάθος, συνήθως στη συνέχεια κάνει και άλλα λάθη που διαδέχονται γρήγορα το ένα το άλλο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό ; Είναι απλό, διότι δεν βγάζουν αυτό το λάθος που κάνανε γρήγορα από το μυαλό τους, οπότε δεν συγκεντρώνονται στην φάση που ακολουθεί, με αποτέλεσμα να κάνουν στη σειρά και άλλο λάθος και πάει λέγοντας. Για παράδειγμα χάνει κάποιος ένα σουτ και τότε κάνει διάφορες κινήσεις απογοήτευσης, που δεν του επιτρέπουν να μεταβεί αστραπιαία στην επόμενη φάση, που θα ήταν ένα πολύ γρήγορο αμυντικό transition, με αποτέλεσμα να δεχθεί η ομάδα του καλάθι. Τότε πριν καλά – καλά το καταλάβει ο Coach κάνει αλλαγή. Το ίδιο μπορεί να συμβεί μετά από μια κακή πάσα ή αμυντικό λάθος ή οτιδήποτε άλλο. Ο Coach Tim Grover, στο βιβλίο του «Relentless», περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο παραδείγματα παικτών που ξεχώριζαν από όλους, ακριβώς επειδή μπορούσαν να συγκεντρωθούν αμέσως στην επόμενη φάση, ανεξάρτητα από το τι είχε συμβεί στο προηγούμενο δέκατο του δευτερολέπτου.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι υπάρχουν αρκετοί παίκτες, προπονητές, οπαδοί και τηλεοπτικοί αναλυτές, που θεωρούν ότι το να πάρεις σωστές αποφάσεις σε ένα αγώνα είναι κάτι που «το έχεις ή όχι». Θα διαφωνήσω κάθετα με όλους όσους υποστηρίζουν αυτή την άποψη και πιστεύω ότι εάν κάποιος ακολουθήσει αυτές τις πέντε αρχές που αναπτύχθηκαν παραπάνω, μπορεί να βελτιώσει πάρα πολύ τις αποφάσεις του και φυσικά τον συνολικό χρόνο συμμετοχής του στον αγώνα.

Coach Χρήστος Καλογερόπουλος
Διπλωματούχος Προπονητής Μπάσκετ
Μέλος του Συνδέσμου Προπονητών Ελλάδας – Σερβίας

Σχόλια